Klicka på bilderna för att se dom större

Konsten att montera en press


Stacks Image 390

Heavy Metal or bust
På jakt efter den ultimata djuptryckpressen

Jan Pettersson
Som grafiker och konstnär när det gäller att få sina oeuvre tryckta eller om man skall köpa en tryckpress är alltid frågan ”vilken är bäst”. Det finns naturligtvis många märken att välja mellan. Som t.ex Krause, Neckar, van Ginkel, Domeij, Västervik, Charles Brand, American french tool etc. Alla dessa pressar har bra kvaliteter i förhållande till olika typer av tryckning.
Men, den absolut bästa som byggs i dagens läge är Sjöströmpressen producerad av Ateljé Sjöström i Hässleholm, Sverige ( Nu Sjöström Grafik i Hässleholm AB). Pressens konstruktör Ulf Sjöström har hållit på att bygga dessa sedan1977. Jag tar Öresundståget från Malmö upp till Hässleholm tidig en varm morgon i slutet av Juni. . Ulf hämtar mig på stationen och vi åker ut till Ateljén som är lokaliserad i östra delen av Hässleholm. Ulf berättar att han hela tiden finjusterar och förbättrar pressarnas standard. Basen till konstruktionen är hämtad från de tyska Krause pressarna som byggdes i slutet av 1800 talet och en bit in på 1900talet. Dessa byggdes främst för produktion innanför den då existerande grafiska tryckeri industrins behov, samt användes också av de professionella koppartryckarna.
Den fundamentala uppbyggnaden av pressen med en stor kraftig och rätt dimensionerad undervals tillsammans med också rätt uträknad storlek på övervalsen, driven med en elektrisk lågutväxlad motor, en tryckbädd i kompositmaterial samt en lätt inställning av trycket är nyckeln i denna pjäs. Över årens lopp har Atelje Sjöström levererat pressar till de flesta konsthögskolorna i Skandinavien, bla har Konsthögskolan i Bergen en på 120cm bredd. Konstnärer och professionella djuptrycks tryckerier är också innehavare av denna press . Ateljé Larsen har t.ex 5 st i olika format bla en på 150cm bred och 300cm lång tryckbädd. Just i dagarna har Ateljé Sjöström levererat en press i detta format ner till Konstnärskollektivet Spinnerei i Leipzig , Tyskland. Detta är ett verkligt imponerande konstnärscenter med bla ateljéer för konstnärer innanför olika genrer, bookshop, konstnärsbutik, café och till och med en barnhage där konstnärerna kan lämna av sina små när de är på arbete i sina ateljéer. Detta är ett intressant koncept som man kanske bör tänka på här i Norge och i övriga Skandinavien.


Bilden: Sjöströmpress tryckformat 150 x 300 cm.